Rollspelshistorien

En sång om drakar och ödemarker

Användarverktyg

Webbverktyg


rollspelsdraken

Rollspelsdraken

Rollspelsdraken är ett pris som utdelas av föreningen WRNU till personer som gjort utomordentliga gärningar för den svenska rollspelshobbyn. Juryn beståer av medlemmar på rollspel.nu. Syftet är att visa uppskattning för personer som bidragit positivt till vår hobby och att ge dem ett erkännande för deras insatser.

Pristagare

  • 2012 Gunilla Jonsson och Michael Petersén - Juryn har beslutat att tilldela Gunilla Jonsson och Mikael Petersén Rollspelsdraken år 2012 för deras arbete som rollspelsskapare och skribenter. Såväl Mutant som Kult tillhör Sveriges mest profilstarka och banbrytande rollspel, och framför allt det senare förde in en helt ny sorts teman i de svenska rollspelen. Denna transformerande roll i den svenska rollspelshistorien gör att vi har funnit dem vara årets värdigaste pristagare.
  • 2013 Fredrik Malmberg - För sin insats som pionjär och visionär för den svenska rollspelshobbyn och som framgångsrik ledare för Äventyrsspel som ledde vägen för 1980-talets svenska rollspelsunder, har juryn beslutat att tilldela Fredrik Malmberg Rollspelsdraken 2013. Malmbergs centrala roll och betydelse för rollspelens introduktion och framväxt kan knappast överskattas, därför finner vi att han är en värdig mottagare av årets pris.
  • 2014 Tove Gillbring och Anders Gillbring - För sitt brinnande engagemang för den svenska rollspelshobbyn, och för sitt outtröttliga arbete med att ge skribenter och illustratörer – såväl erfarna rävar som spirande nybörjare – ett forum för sin kreativitet genom Sveriges mest långlivade rollspelstidning Fenix, har juryn beslutat att tilldela Tove och Anders Gillbring Rollspelsdraken 2014. Deras förmåga att knyta kontakter i rollspelsvärlden, lokalt som internationellt, samt viljan att hålla svenska rollspel levande genom att kontinuerligt publicera material till dem, gör att vi finner dem ytterst värdiga pristagare.
  • 2015 Åsa Roos - Juryn har beslutat att tilldela Åsa Roos Rollspelsdraken 2015 för hennes insatser för rollspelshobbyn. Hon har genom åren etablerat sig som en mångsysslare av rang: driven konventsgeneral; styrelseledamot i Sverok; föreläsare om jämställdhet i rollspel; Sveriges kanske mesta rollspelsrecensent; samt produktiv äventyrsförfattare. Dessutom är hon en av de som visat vägen för crowdfunding av svenska rollspel genom det uppmärksammade Nyckelringsrollspelet. Hon har påverkat hobbyn i stort och smått, högt och brett, och vi finner därför att hon är en värdig mottagare av årets pris.
  • 2016 Anders Blixt - Juryn har beslutat att tilldela Anders Blixt Rollspelsdraken år 2016 för hans insatser inom rollspelshobbyn. Sedan Äventyrsspels guldålder under 1980-talet har hans flitiga penna producerat åtskilliga betydande verk, däribland Drakar och Demoner Expert, Mutant 2, oräkneliga Sinkadusartiklar, rollspelet Gondica och mycket annat. Anders Blixt har varit en ständig källa till förundran och inspiration, vägledning och kreativitet och därför har vi funnit att han är en värdig mottagare av årets pris.

Särskilda utmärkelser

  • 2016 Anders Lekberg (postum Rollspelsdrake) - Juryn har beslutat att föreningen WRNU år 2016 delar ut en postum Rollspelsdrake till Anders Lekberg för hans betydande insatser inom den svenska rollspelshobbyn. Med vänlighet, glädje och framåtanda skapade han möjligheter för många större och mindre rollspelsskapare att distribuera och marknadsföra sina rollspel. Genom sin förmåga att undanröja hinder och hitta nya möjligheter har Anders Lekberg lagt grunden för en betydande del av den levande flora av svenska rollspel som för oss in i framtiden.
rollspelsdraken.txt · Senast uppdaterad: 2016/03/27 10:46 av magnus_seter